A nagy hideg tél orosz forrása: Big Zima kommt oder kaputt?

tel01.jpg

 
Olvasgatva a német nyelvterület hírportáljait, még kb. másfél nap és átgyűrűzik Magyarországra is az Elmúlt 100 leghidegebb tele következik című őrület. A forrása tuti biztos (Sputnik News - igen, ruszkik, ki más), szóval a megagigafüggetlen és szakértő oldal úgy tudja angol kutatók (brit tudósok, ki más) nyomán, hogy olyan napciklus jön, amiben konkrétan megfagyunk. Az oda-vissza ellenőrzött hírt elég rendesen adogatják egymásnak az osztrák és német oldalak, csak idő kérdése, hogy mikor szabadul rá egy magyar klikkgyár is, és aztán lesz minden a címekben, Szibéria, sarkvidék, iszapig befagyott Balaton.

A német nyelvű Sputnik egyébként erről az oldalról szedte, planetanovosti.com - ha valakinek maradt még az oroszból valami emléke, átbogarászhatja, de a gyíkemberről meg az Atlantiszról szóló hír már eleve sokat ígérő - de nincs is jobb egy alakváltó hüllővel készült mélyinterjúnál.  Én annyira nem szenvednék vele, mert a rosseb se beszéljen addig oroszul, amíg megint nem muszáj.

A brit kutató is megvan a cikkben, James Madden, egy időjárás-előrejelzéssel foglalkozó vállalkozást működtet. Facebook-oldalán felteszi a kérdést, hogy kell-e készülni a nagy büdös hidegre (Big Freeze) vagy sem. A választ megtudhatja mindenki, akinek van 10 fontja, de ennyiért csak a brit télről kap adatokat előre, hogy Vassurányban vadászhatunk-e jegesmedvére, az nem derül ki a jóslatból. (Egyébként igen, csak elég rosszak az elejtési esélyeink.) Szóval Maddenből a Sputnik már klímakutatót gyártott, mert az úgy ütősebb. 

Kíváncsian várom a fejleményeket, az osztrákok már fel is zavartak egy újságírót a hegyekbe, áll a szerencsétlen a behavazott csúcson, beszél mindenfélét, hogy októberben mekkora nagy hideghullám lesz itt. Leningrádban meg röhögnek a trollok és a frissen felszerelt gyíkemberek.