Osztrák burkatövény: gyanús a cápa, a nindzsa, meg a parlamenti kék nyúl is

A bécsi rendőrfőnöknek kellett megszólalnia az október 1-én bevezetett burkatörvény miatt. Az új szabályozás értelmében tilos arcot elfedő ruházatot viselni közterületen, azonban hiába volt az elsődleges célpont az iszlám radikális irányzata által megkövetelt viselet (burka, nikáb), a rendőrség sorra szalad bele az egyéb esetekbe. Főleg a jelmezes figurákkal van gond, a rendőrségi szakszervezet szerint pedig az eredeti céltól eltérő szabályozás úgy hülyeség, ahogy van.


Két hete egy boltnyitást reklámozó cápajelmezes férfi miatt kapott büntetést az akciót megrendelő vállalkozás. De gyanús lett az osztrák parlament nyílt napjára klipet forgató csapat is, mivel a szereplők között ott volt a tisztelt ház kabalaállatja, Lesko, a kék nyúl. A legfrissebb eset pénteken történt, ekkor egy Lego-üzletbe szálltak ki a járőrök, mivel egy életnagyságú Lego-nindzsát jelentett be valaki. A rendőrök egy fiatal hölgyet találtak a jelmez alatt, akinek a tevékenysége "hivatásgyakorlásnak" bizonyult, így nem volt szükség további intézkedésre.

20171022ninja.jpg

A Lego-nindzsára telefonos bejelentő hívta fel a  figyelmet, a rendőröknek pedig kötelező ezután intézkedniük Fotó: Fotó: Twitter/MevluetK

Gerhard Pürstl, Bécs főrendőre az utóbbi eset után nyilatkozott krone.at-nek és igyekezett a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy nem kell rögtön a rendőrséghez fordulni. Ugyanis ha bejelentés történik, akkor a hatóságnak kötelező eljárnia. Márpedig ha a járőrök minden kabalafigurát lerohannak és ellenőriznek, akkor nem tudnak fontosabb és veszélyesebb ügyekkel foglalkozni.


Pürstl úgy fogalmazott, hogy a törvény gyakorlati alkalmazásánál előfordulhatnak kisebb félreértések, de ezeket szakszerűen és nyugodtan kell kezelni. A rendőrségi szakszervezet vezetője, Hermann Greylinger egyértelműen fogalmazott a törvény kapcsán. A cél az lett volna, hogy burka és társai lépjenek fel, a politikának viszont sikerült teljesen félrevinni az egészet és egy végrehajthatatlan szabályozást alkotott. - A rendőreinknek a bűnüldözéssel kellene foglalkozniuk, nem pedig ezzel a hülyeséggel, nyilatkozta az érdekképviselet első embere.


A rendőrfőnök más véleményen volt: a törvény végrehajtható és úgy látja, eddig nem voltak durva hibák, és nincs ok az idegeskedésre. A rendőröket jól kiképezték az új szabályozásból és közben már a konkrét példákat is megismerték.


A nindzsa-esetről azt mondta, járőrök megfelelően jártak el. Azonosították a jelmezt viselő személyt, és megállapították, hogy a munkáját végzi, így nem is volt szükség további intézkedésre.


A rendőri vezető arról is beszámolt, hogy a törvény bevezetése óta 30 hivatalos eljárás indult, de ezek töredékében volt szó iszlám viseletről. Ezért kérte a bécsi főrendőr a polgárokat arra, hogy ne hívják rögtön a rendőrséget, ha meglátnak egy jelmezes embert. (krone.at)


Itt olvasható, hogy eredetileg miről is van szó a törvényben.

 

Miért lett gyanús Lesko, a szemüveges parlamenti nyúl?

A törvény miatt az osztrák parlament kabalafigurája Lesko is gyanúba keveredett, írja a Tiroler Tageszeitung.


Október elején ugyanis kisfilmet forgatott egy stáb - a nemzeti ünnep alkalmából tartandó nyílt napot reklámozzák a spottal. A parlament kabalafigurája, a türkizkék nyúl, Lesko és több gyerek szerepelt a klipben, ám a forgatás feltűnt egy bécsi rendőrjárőrnek, ennek tagjai ellenőrizték a hivatalos nyulat, pontosabban a maszkba bújt embert.


Egy parlamenti képviselő úgy kommentálta a lapnak az esetet, hogy a Tisztelt Háznak sikerült a saját maga által esett csapdába beleesnie.


Mindenesetre nemcsak a járőrök voltak bizonytalanok az ügyben, hanem a klipet készítő stáb tagjai is. Végül a Bécsi Filmbizottság (Vienna Film Commission) tisztázta a helyzetet a rendőrséggel. Lesko nem esik a burkatörvény hatálya alá, mivel esetében "művészi hivatásűzésről" van szó. A klipforgatásra pedig nem kellett külön engedély, mivel nem közterületen, hanem a Parlamentben és az ahhoz tartozó külső helyszínen dolgoztak.

20171020nyul.jpg


A dolog egyébként amiatt is érdekes, mivel az osztrák főváros közkedvelt filmes helyszínnek számít, évente százas nagyságrendben készülnek filmek különböző helyszíneken - és elég érdekes lenne, ha a rendőrség sorra vinné el a szereplőket az arcokat fedő maszkok, ruhadarabok vagy éppen smink miatt. (Tiroler Tageszeitung)