Tiszta Balaton: Tirolban is lasszóval fogják a jó szakácsokat

Bár a téli szezon hamarosan megkezdődik, a tiroli vendéglátósok még mindig 850 szakácsot keresnek az üres álláshelyekre, írja az ORF. A Balatonhoz hasonlóan a turizmusból élő osztrák tartomány is szakemberhiánnyal küzd, Ausztriában ráadásul tisztes fizetést is ígérnek, de még így is lasszóval fogják a jó munkaerőt.

A decemberi nyitány előtt már rengeteg vendég érdeklődött, a hotelek és a szállodák gőzerővel készülnek a turisták rohamára. Azonban sok helyen hiányoznak a szakképzett szakácsok, olyannyira, hogy néhol már-már kritikus a helyzet, ezt már a szállodások helyi szervezetének a vezetője, Mario Gerber, mondta a hírügynökségnek.


Az ORF által megszólaltatott szállodatulajdonos, Sylvia Haselwanter (Hotel Seiler) is elveszítette a több éve nála dolgozó szakácsát, aki személyes okok miatt távozott. Bár az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) weboldalán, más internetes oldalakon és ajánlás révén is kereste az utódját, ám nem járt sikerrel. A hirdetésekre jelentkezőknek nem volt meg a szükséges szakképesítése (egy kőműves is felcsapott volna szakácsnak), vagy nem beszéltek németül. Haselwanter szerint nem a gyenge fizetés az oka annak, hogy egyelőre senki nem találtak.


szakacsillusztracio02.jpgA kőműves is használ serpenyőt, de Tirolban azért ragaszkodnának a szakképzett szakácsokhoz


- Mivel a szállást és az ellátást ingyen biztosítjuk, a bér bőven átlag feletti. Olyan magas órabért adunk vagy inkább csak adnánk a szakácsnak, hogy annak még némelyik diplomás ember is örülne.

A szakemberhiány nem új keletű a tartományban, a szálloda- és étterem-tulajdonosok régóta igyekeznek valamiféle használható stratégiát kidolgozni ellene. Gerber szerint olyan képzési modellre van szükség, amely vonzóvá teszi a vendéglátós szakmákat. Bár a legtöbb helyen valóban megbecsülik a munkatársakat, még mindig akadnak olyan hotelek, amelyek kizsigerelik a munkavállalókat. Gerber szerint az utóbbi azért is teljesen rossz megoldás, mert a vendéglátósok így nehezebben tudják képviselni azt az álláspontot, miszerint igenis jó körülmények várják a munkavállalókat a turizmusból élő Tirolban.


Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szakács egyelőre nem számít hivatalosan hiányszakmának Ausztriában, ezért a nem EU-országokból érkező, szakképzett munkaerő csak nehezen kaphatja meg a betöltetlen állásokat. (ORF)