Mindenki nyugodjon le: senkit nem visz el a rendőrség Halloween-jelmez miatt Ausztriában

A burkatörvény körüli anomáliák miatt az osztrák rendőrség előre bejelentette, hogy Halloween alkalmából nyugodtan be lehet öltözni jelmezbe, azonban néhány apróságra nem árt figyelni, írja keddi összefoglalójában az ORF.

halloween.jpgA burkatörvény nem vonatkozik a Halloween-jelmezekre, de az osztrák rendőrségnek azért meggyűlt már a baja az új szabályozással

Az biztos, hogy bár a törvény külön nem említi, a Halloween az osztrák hagyományokkal és népszokásokkal (mint például a farsang és a krampuszjárás) azonos elbírálás alá esik, azaz nem vonatkozik rá az arc elfedését tiltó törvény, így aki Halloween-jelmezben bolyong az osztrák utcákon, azt nem büntetik meg.

A Halloweenhez kapcsolódó egyéb csínytevések azonban más elbírálás alá esnek. A házfalak, autók befestése, tojással történő megdobálása, petárdák postaládákba hajigálása, virágágyások szétdúlása már rongálásnak számít, ami akár szabadságvesztéssel is büntethető - extrém esetekben, akár 2 év börtön is lehet a vége, ha valaki túlságosan elengedi magát. A rendőrség szerint ugyanis gyakran előfordul, hogy a túl sok alkohol hatására a csínyekből szabálysértés és bűncselekmény lesz, így a tartományokban a hatóságok megerősített jelenléttel készülnek október 31-re.


Bécsben, ahol a legtöbb bejelentés (például nyúl, cápa, nindzsajelmez miatt) érkezett a burkatörvény miatt, a rendőrség azzal számol, hogy Halloween alkalmából ismét kapnak hívásokat, amelyeket aztán ellenőrizniük kell. Azzal nem lesz gond, hogy a jelmezeket és a vallási okokból viselt ruhadarabokat megkülönböztessék. Ha viszont valaki azzal akarja tesztelni a rendőrséget, hogy Halloween-alkalmából burkát ölt, nos, az számolhat egy alaposabb kontrollal - amúgy a járőröket már felkészítették a különböző esetekre, írja összefoglalójában az ORF. (ORF)