Ki az ördög ez a pénztárban? Csak nem az osztrák Kasszás Erzsi?

Egy Friesachban készült videó tarolt hétfőn az osztrák közösségi oldalakon: egyik üzletben nagyon fura figura ült a pénztárban, nagyjából úgy festett, mintha egy death metal banda klipjéből lépett volna le, hogy aztán öblítőket és salátákat húzzon le a kasszában.

 20171204percht.jpg

Guten Tag, aztán el ne felejtsen fizetni a nagy ijedtségben


Az eset megfejtése annyi, hogy Ausztriában most van szezonja krampusz és Perchten-járásoknak, ami kicsit hasonló szokás a mi busójárásunkhoz, azzal a különbséggel, hogy a hegyekben preventív megoldással akarják elzavarni a telet, míg Magyarországon inkább temetik a hideg évszakot.

A hosszú estéken időről-időre felbukkannak a rémséges figurák, akik aztán végigcsörtetnek egy-egy településen. Két alfajuk van, a krampusz és a Perchte – az előbbit ismerjük, az utóbbinak nincsen magyar fordítása, némelyik szótár úgy oldotta meg, hogy „alpesi népszokásban előforduló alaknak” nevezi. A hagyományok szerint a Perchten nevű szörnyűséges figurák azt a régi hitet őrzik, miszerint a téli hideget démonok okozzák, azokat pedig csak rémséges maskarákat öltő figurákkal és ezek felvonulásával lehet elriasztani.

Az üzletben tehát egy ilyen Perchte ült be Kasszás Erzsinek, még pedig a Sauzipf teifl  zeltschach/Kärnten nevű csapatból, amely rendszeresen részt vesz a különböző helyeken rendezett felvonulásokon. A társulat azt is elárulta, hogy a jelmezt Stefan Koidl viseli, aki egyébként maga maszkkészítő, a munkáit itt lehet megtekinteni.

 

 


A felvonulások az idén jókora balhéval kezdődtek, november elején karintiai Völkermarktban a maskarás alakok több nézőt is megsebesítettek, a rendőrségnek kellett rendet tennie.


Két maskarás csoport annyira komolyan vette az eseményt, hogy túl agresszíven léptek a nézőkkel szemben. A Perchten- és krampuszjárások karintiai nyitó eseményen összesen 45 csapat vonult fel, közülük kettőnek tagjai annyira agresszívan támadták a nézőket, hogy a szervezőknek ki kellett hívni a rendőrséget, ugyanis a felvonulás közben rendre nagy tumultus, lökdösődés támadt.


Komoly rendőri érkezett a helyszínre, addigra hatan sérültek meg a nézők közül, mivel komoly ütéseket kaptak az arcukba a méretes virgácsokkal. Jó egy órába telt, amire helyreállt a rend, a szervezők pedig közölték, hogy a két renitens csapatot nem hívják meg többet az eseményre.


Ezután sajtóvita kezdődött arról, hogy valóban szükséges-e a felvonulónak durvulniuk a nézőkkel, de aztán annyira a figyelem középpontjába kerültek a krampuszjárások Ausztriában, hogy a hírek már arról szólnak, mindenhol rendben lezajlott a télűzés.