Elfogytak a buszsofőrök Burgenlandban: havi 1700-2300 eurót kereshetnek a jelentkezők

Jelentősen visszaesett a munkanélküliségi ráta Burgenlandban az elmúlt hónapokban, írja az ORF. Olyannyira, hogy bizonyos területeken munkaerőhiány van, nehezen találnak buszsofőröket Ausztria keleti tartományában.

Nagyjából ez a helyzet az egész országban: mind a tömegközlekedésben, mint pedig az idegenforgalomban nagy szükség lenne a buszvezetőkre. A gazdasági kamara (Wirtschaftskammer) szerint több oka van a hiánynak. Az elmúlt időszakban nagyon sok sofőr ment  nyugdíjba és csak kevesen jelentkeztek a helyükre – ilyen jogosítványt csak az szerezhet, aki betöltötte a 21. életévét.

buszillu.jpgNyugdíjba vonuló alkalmazottak, nehezített képzés - hiány van a buszsofőrökből Burgenlandban is


A kamara szakági vezetője, a pinkafeldi utazási vállalkozó, Martin Horvath szerint nem elég az életkori korlátozás, meglehetősen hosszabb procedúra végén kaphatja meg a jelentkező a szükséges engedélyt. Mindenképpen részt kell vennie egy közlekedéspszichológiai teszten, továbbá a képzés körülbelül 2000 euróba kerül. A kamarai szakember szerint át kellene gondolni a támogatási lehetőségeket, hiszen sok esetben anyagai szempontok tartják vissza az álláskeresőket attól, hogy átképezzék magukat.


Pedig a fizetések jónak mondhatóak: attól függően, hogy tömegközlekedésben vagy idegenforgalomban dolgozik egy buszsofőr, mindenféle pótlékkal havi nettó 1700-2300 euróra számíthat. (ORF)