Ausztriai évbúcsúztató: súlyosan megsérült egy 30 éves magyar férfi Innsbruckban

Leginkább petárdák és rakéták okoztak sérüléseket az év utolsó napján Ausztriában, Bécsben például telefonfülkéket, autókat is felgyújtottak, sőt, valaki az egyik rendőrőrs előtt akart robbantani. Innsbruckban súlyosan megsérült egy magyar turista, akinek a kezében robbant fel egy rakéta.

2018tuzijatek.jpg

Innsbruckban 25 ezren ünnepelték a szilvesztert, és egészen reggel hat óráig nem történt különösebb esemény. Ekkor egy 30 éves magyar férfi felvett egy földön heverő rakétát, amelyet rosszul indítottak be. Amikor még egyszer meg akarta gyújtani a szerkezetet, akkor a pirotechnikai eszköz működésbe lépett és felrobbant a férfi bal kezében, és egészen az izmokig felszakította azt, írja a Tiroler Tageszeitung. A rendőrség közlése szerint a férfi a barátaival ünnepelt, ők értesítették a hatóságokat.


A mentőorvos a helyszínen ellátta sérültet, majd az innsbrucki klinikára szállították a magyar férfit. Vasárnap délelőtt a rendőrség egyelőre nem tudta megmondani, pontosan milyen fokú sérüléseket szenvedett a 30 éves turista, az már a helyszínen látszott, hogy a rakéta vagy petárda súlyos roncsolást okozott. A férfit vasárnap megoperálták, írja az tiroli hírportál, amely arról is beszámolt, hogy a tartományban még egy hasonló baleset történt: Virgenben egy helyi 35 éves férfi indított be a háza előtti réten egy dobozos tűzijátékot és az egyik rakéta nyakon találta – őt is kórházba vitték.


Bécsben a rendőröknek bőven akadt dolguk Szilveszter éjjelén, főleg tűzijátékok és petárdák miatt. A bécsiek ugyanis telefonfülkék, automaták, autók, mobil WC ellen is bevetették a rakétákat (olyanokat is, amelyeknek a használata tilos), a legmerészebb illető pedig egy testes robbanóeszközt az egyik rendőrkapitányság előtt akarta működésbe hozni, de őt időben lekapcsolták. Összesen 18 esetben született feljelentés rongálás miatt – mindegyiket sikerült valamilyen pirotechnikai eszközzel elkövetni. A főváros Donaustadt negyedében egy rakéta felrobbant egy 41 éves férfi jobb kezében, leszakítva mind az öt ujját. Liesing városrészben több erkélyt gyújtott fel egy tűzijáték, négy személy szenvedett könnyebb füstmérgezést. Meidlingben egy jó képességű ismeretlen az egyik lépcsőházban gyújtott be egy nagyobb szerkezetet, a robbanás ereje akkora volt, benyomott két lakásajtót, leszaggatta a lámpákat és kitörte az ablakokat.


Az osztrák fővárosban mintegy 700 ezren ünnepeltek, összesen 11 színpadon várta program a szilveszterezőket. A rendőrség beszámolója szerint kilenc bejelentés született testi sértés miatt, emiatt két embert kellett őrizetbe venni. Szexuális zaklatás miatt öten tettek feljelentést, négy személyt elfogtak – mindannyian afgánok – az ötödiknek, aki egy kanadai nőt zaklatott, sikerült eltűnnie a tömegben. A hatóságok keresztbe állított teherautókkal zárta le az utcákat a helyszínek környékén, a rendőrség megerősített létszámmal vigyázott az ünneplőkre és a programok szervezői saját biztonsági embereket is alkalmaztak. (Tiroler Tageszeitung, ORF)