Ausztria: elbocsátotta, majd megvádolta terhes alkalmazottját a munkáltató

Az Arbeiterkammer kiállt a dolgozó mellett, aki végül megkapta elmaradt járandóságait

jogillusztracio.jpg

 

Felmondott terhes munkatársának egy pékség vezetője Zwettl-ben (Alsó-Ausztria). A jogszerűtlen eljárást hamis váddal tetézte, azonban a munkavállalók érdekvédelmi szervezete (Arbeiterkammer) kiállt a dolgozó mellett, aki végül 10 ezer euró kártérítést kapott.

A 32 éves bejelentette munkaadójának, hogy terhes, majd szabadságra ment. Amikor visszatért, munkáltatója azonnali felmondással akarta kirúgni, ami Markus Wieser, Arbeiterkammer (AK) Niederösterreich (Alsó-Ausztriai Munkáskamara) szerint teljesen törvénytelen. Az azonnali elbocsátáshoz indoklás szükséges, ráadásul a várandós alkalmazottak a terhességük bejelentése után különleges felmondási védelem alatt állnak. Az ügy pikantériája, hogy a 32 éves nőt munkáltatója évek óta rossz fizetési kategóriába sorolta - ami valószínűleg alacsonyabb fizetést jelentett.

Amikor a munkavállaló az Arbeiterkammerhez fordult, a főnök büntetőfeljelentést tett dolgozója ellen, azt állítva, hogy pénzt lopott tőle. Nem volt jó ötlet, ugyanis a büntetőeljárás során kiderült, hogy a gyanúsítás alaptalan volt, a cégvezető maga találta ki az egészet. A munkaadó ezek után sem akarta kifizetni az elmaradt juttatásokat, így az ügy a munkaügyi bíróságon landolt, ahol aztán megszületett az ítélet: a volt alkalmazott nettó 10 ezer eurót kapott, a munkáltatónak emellett az eljárási költségeket is ki kell fizetni. (ORF)