És akkor Kiss Tamás belöbbölte: így maradt NB I-es a Haladás

wp_20171026_17_51_38_pro.jpg

 

Ha már sikerült a Haladás nemhivatalos és hivatalos stadionavatóját megtekinteni, ezért úgy határoztunk, hogy a Mezőkövesd elleni derbit is élőben tekintjük meg, és írunk róla egy dolgozatot, amolyan "félélőt". Ennek különösebb oka nincs, a fociról még mindig nem sikerült leszokni (a magyar verziója azért annyira nem tud függőséget okozni), ezenfelül ma Magyarországon a futball a hivatalos sport (tudjuk miért) és még titkon bízunk abban, hogy egy szép napon magunk is arra ébredünk, hogy klubtulajdonosok vagyunk, mert hirtelen felindulásból hozzánk vágták az összes kellékkel együtt.

Magunk részéről tudnánk javasolni Bozzai, edző pályafutásunk elején ott írtunk sporttörténelmet, többek között egy bajnoki arannyal, valamint azzal, hogy kupameccsen megvertük az NB III-as Vépet, a találkozón pedig kétszer annyian voltak, mint a ahányan a faluban laknak.

Mivel önbizalmunk határtalan, ezért úgy gondoljuk, ezzel a nézőszámmal most is komoly versenyben lennénk, mondjunk az MTK-val.

Na de Haladás-Mezőkövesd, a dolgok úgy alakultak, hogy megint sorsdöntés van, és a Szombathely be került azon öt csapat közé, amely akár kieshet az NB I-ből. Sajnálatos módon a Mezőkövesd is így áll, pontosabban nekik elég az iksz (a házigazdának csak a három pont ad teljes biztonságot), szóval tiszta őrület a tabella hátsó része. Így aztán itt nem lesz se kecmec, se biznic, mert ki tudja hogyan alakul a másik három, érintett csapatnak a meccse. (Ha valaki tudja, az más történet, de ugyebár a lelátón ülünk, az egyéb történésekről fogalmunk sincs.

Elnézve a felállásokat, a Kövesd hatemberes védőfalat húz kapuja elé, ebből a formációból próbálnak indulni. A Haladásból hiányzik az ausztrál csatár Williams, aki az utolsó edzésen megsérült, így aztán Ramosnak kellene belőnie a megváltó gólt, a brazil csatárban magunk részéről nem hiszünk, de majdnem két éve így jártunk Szalai Ádámmal is, aki aztán csak begyömöszölt egy gólt Almer kapus alatt - a többi tudjuk, a villamosok megálltak, csak sajnálatos módon azóta az éjjel véget ért Andorrában és egyéb, nevesincs helyeken.

Az első tizenkét perc azzal telik, hogy kóstolgatják a csapatok egymást, a Mezőkövesdben Bognár különösen aktív, ami nagy probléma, mert  ő a kevés magyar spílerek egyike. A Haladás több szöglettel és bedobással próbálkozik, Ramos pedig néhányszor is helyzetbe kerül, de csak a blokkoló védőket bontja meg lövéseivel.

A 21. percben aztán egy keresztlabdát Jagodics fejel le az ötösre, ott érkezik a cseh védő Kolcak (aki a Grumics mellett az egyik legstabilabb játékos) és szétlövi a felső lécet, egy vendégjátékost pedig a kapufára terel, Farkas játékvezető az utóbbi nem szép megoldás futballban, és kifele ítél szabadrúgást.

Két perc múlva ugyanezt cselekszi egy ütközés után a Haladás kapuja előtt 20-22 méterre, életveszélyes helyen, Bognár nézegeti is a kaput, de előbb a sorfalba, majd Király kezeibe lő. A tempós meccsen Cseri lövését tereli ki Király (30. perc) a léc alól, majd Bognár beadása okoz némi zavart, a vége egy ollózás, de az veszélytelenül hull a kapu mellé. 

 A csapatok a köztes időben a középpályán gyűrik egymást, aztán a 36. percben Bognár löbbölése találja meg Vadnait, a balhátvéd bemegy két védő és Király kapus közé és lazán végiggurítja a labdát mintegy 30 centire az gólvonaltól, de a társak csak lesik a műsort és nem mennek a támadással, a szombathelyi publikum őszinte megkönnyebbülésére. 

Közben a társak Ramosban látják a potenciált, ívelgetik is rá a labdát, a brazil becsülettel küzd a két kövesdi toronydaruval, Hudákkal és Milinarral, de a légiharcban nem áll túl jól. Farkas játékvezető ráadásul egy sárgát is kioszt neki műesés címén a 44. percben - amúgy az addig tényleg eső-kelő brazilt ezúttal rendesen felrúgják, csak túl látványosat repül. Ezzel aztán sikerül is letudni az első félidőt, jön negyedóra szünet.

A második játékrész is gyömöszöléssel kezdődik, plusz néhány izmosabb fölé lövés érkezik a Haladás-részéről,  de ezektől nem lesz boldogabb a publikum. Némi izgalomról Farkas játékvezető gondoskodik, ad egy sárgát Kosztának,  valószínűleg szövegért. a szabadrúgás után ívelgetés pedig egy gyanús szituációval ér véget - Kovács esik el a tizenhatoson belül, de ez sem fault, mondja az esetről legilletékesebb.

A Kövesd 64. percben majdnem megszerzi a vezetést, Drazic kilép a védők közül, de a tizenhatosra belépve nem jut túl Királyon - ez a vendégek eddigi legnagyobb lehetősége. A 68. percben Ramos tényleg brazilként viselkedik, befordul két védővel a nyakán, majd 16 méterről erőteljes lövést sújt kapura - a labda centikkel suhan el a léc felett.

A sajtópáholy ezalatt folyamatosan számolja az ötismeretlenes egyenletet, az aktuális állás szerint a Balmazújváros és Vasas esik ki, de a meccsekből még 20 perc hátra van.  Aztán némi pánik tör ki a szombathelyi újságírók között: egyenlít a Balmaz, vezet a Diósgyőr, ez majdnem horror a Haladás szempontjából. Kellene a győzelem a Haladásnak, csak hát a gól, az egyelőre a porpáci vasútállomáson akad el. Ekkor jön a hír, hogy egyenlít a Videoton a Diósgyőr ellen, most nem lennénk Leisztinger klubtulajdonos helyében, mert jelen állás szerint ők mennek az NB II-be.

Farkas játékvezetőt ez idő alatt több lapot oszt ki, mint egy menő pókerdíler, lassan már mindenkinek lesz egy, mondhatni kissé feszült a hangulat, bár jelenleg mindkét csapat bent marad az élvonalban - hacsak a többi pályán nem történik valami extra cukiság.

2 perccel a vége előtt az a helyzet, hogy a Haladás sorsa a Fradi kezében van, ha az FTC gólt kap Balmazújvárosban, akkor a Szombathely mehet az NB II-be. Ám egy amerikai forgatókönyv fordulatával jön Kiss Tamás, aki a nagy gólt lőtte a Ferencvárosnak tavaly ősszel, rástartol egy passzra, lefutja a védőjét, majd 14 méterről átcsippenti a labdát Dombó kapus fölött 1-0 - és ezzel nem kell számolgatni. (Viszont a Balmaz került ezzel kieső helyre.)

 Aztán majd nem kettő az egy: Németh Márió ugrik ki, átverekszi magát a védőkön, lövése Dombó kapus támaszkodó lábáról jön ki. Több történés nincsen a pályán nincs, a Balmazújváros még kiejthetné a Diósgyőrt, ha lőne egy gólt a Fradinak, de ez Szombathelyen már senkit nem érdekel, a Haladás maradt az NB I-ben, nincs már mit számolgatni.

 

 Haladás-Mezőkvesd  1-0 (0-0). Szombathely, 6743 néző, játékvezető: Farkas A.
Gól: 
Kiss T. 89. perc.

Haladás: Király – Kovács, Wils, Kolcák, Németh Milán – Grumics, Jagodics – Pinte (Németh M.), Rácz (Kiss T.), Bosnjak – Ramos.

Mezőkövesd: Dombó – Farkas, Hudák, Mlinar, Vadnai – Cseri, Szeles, Koszta, Szalai – Drazic, Bognár

Címkék: Haladás