A puszta kézzel elkapott nyílvessző esete: hasít az osztrák videó a közösségi médiában

El lehet-e kapni egy kilőtt nyílvesszőt egy száguldó autóból - akár kvízkérdésnek is beillene ez a feladvány. Egy Youtube-videó alapján kivitelezhető a dolog, csak nagyon sok dolognak kell stimmelnie. A felvétel Ausztriában készült, az osztrák közszolgálati média (ORF) felkereste az egyik főszereplőt, a sikeres lövést leadó íjásznőt. 

 


Őt Laurence Baldauff-nak hívják, Luxemburgban született, 43 éves és Bécsben él, emellett a burgenlandi BSV Stöttera íjászklub tagja. A 2014-es íjász vb-n az osztrák csapat tagjaként szerzett aranyérmet, a riói olimpián pedig osztrák színekben indult.

Harcos az ablakban, profi sofőr a volánnál


Az ORF-nek a sportolónő elmondta, négy hónapig tartottak az előkészületek a zeltwegi repülőtér kifutópályáján. A
feladat "mindössze" annyi volt, hogy egy céltáblára kilőtt nyílvesszőt a vele párhuzamosan száguldó autó nyitott tetőablakában álló férfi puszta kézzel elkap. "Az elfogó" Markus Haas egykori harcművész és edző volt, a kocsit Guido Gluschitsch az osztrák autóklub (ÖAMTC) instruktora vezette.

Így jön ki a matek


A kilőtt nyílvessző sebessége körülbelül 215 kilométer/óra, azonban a kísérletnél mindössze 30 méteren keresztül repül "megfogható", azaz nagyjából a kocsiéval megegyező magasságban. Az autónak ugyanezzel a sebességgel kell elhaladnia (mai körülbelül 60 métert másodpercenként) az íjász mellett, hogy egyáltalán az elkapónak esélye legyen. Baldauff azt mondta az ORF-nek, a gyakorlás során 250 alkalommal kísérleteztek, mielőtt az érvényes Guinness-rekord összejött. Markus Haas 57,5 méternél kapta el a nyílvesszőt, az autó pedig egy Skoda Octavia RS 245 volt - a márkának igencsak bejött a kísérlet támogatása, ugyanis már több mint 1,6 millió alkalommal nézték meg a videót. (ORF)


ijasz01.jpg

Címkék: Ausztria