Gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar nőt Ausztriában

Gyilkosság, gyújtogatás és csalás miatt vettek őrizetbe három nőt a karintiai Villachban, számolt be a esetről az ORF. Egyikük egy 43 éves magyar asszony, a trió gyakorlatilag szektaként működött, idős embereknek ígértek segítséget, védelmet gyógyulást, azonban valójában a pénzükre és a vagyonukra utaztak.

polizei.jpg

A bűncselekmény-sorozat évekig tarthatott, a csapat idős, egyedülálló személyeket szemelt ki, jelenleg 17 áldozatról tudnak a hatóságok. A sértetteknek azt adták elő, hogy különböző praktikákkal megóvják őket a betegségektől, és erre hivatkozva körülbelül 1 millió eurót csaltak ki tőlük.

Az esetről először november végén tartottak rendőrségi sajtótájékoztatót Karintiában. Ekkor értesült a közvélemény arról, hogy idős emberek bizalmába férkőztek a nők, majd pedig pszichikai nyomás alá helyezték őket. Az okkultista, szektaszerű tevékenységük során azt mondták az áldozataiknak, ha nem fizetnek, akkor különféle szerencsétlenségek érik őket. A csoport vezetője, egy 47 éves osztrák nő arra igyekezett rávenni az idős embereket, hogy a javára végrendelkezzenek.


Megváltoztatta a végrendeletet, ezért megölték

A történet a végére már nagyon eldurvult, idén október 19-én egy erősen oszlásnak indult holttestet találtak a hatóságok egy villachi lakásban. Bár semmi jel nem utalt bűncselekményre, az elrendelt boncolás megállapította, hogy a nyugdíjas nőt puszta kézzel megfojtottak. Az eset felderítésére különleges nyomozói csoport alakult, azonban az ügyet akkor még nem hozták nyilvánosságra, hogy a nyomozás érdekeit ne veszélyeztessék. A meggyilkolt asszony otthonából személyes tárgyak is eltűntek, a nyomozók pedig feltérképezték az áldozat környezetét, amelyben feltűnt a későbbi főgyanúsított (47 éves), egy 43 magyar és egy 61 éves villachi nő. Mindhárman ismertek voltak a hatóságok előtt, különböző csalások miatt.

A kihallgatások során a magyar gyanúsított beismerte a gyilkosságot, azt vallotta, a 47 éves társa megbízásából tette. A borzalmas tettnek az volt az oka, hogy az áldozat megváltoztatta a végrendeletét, amelyben a csoport vezetője szerepelt egyetlen örökösként és a neki korábban átadott pénzének egy részét is visszakövetelte. A magyar nő beismerte a gyújtogatásokat Umberg bei Weinberg településen. Összesen három tűzeset rónak a hatóságok a trió terhére, az utolsónál fogták a magyar nőt, ekkor már nagy erőkkel. A rendőrök azt gyanítják, az áldozatokat akarták megfélemlíteni a gyújtogatásokkal. Az is kiderült, hogy egy negyedik tűzesettel is összefüggésbe hozható a csapat, Sattendorfban gyújthattak fel egy házat, 500 ezer euró kárt okozva. A 92 éves tulajdonos a tűzeset előtt hunyt el a kórházban, és a nők kapcsolatban voltak vele.

Az első rendőrségi hírek alapján a három nő egymásra vallott a kihallgatásokon, az állításaikat folyamatosan ellenőrzik a nyomozók. A csoport vezetője részben elismerte a csalást, de a gyilkosságot tagadta. A rendőrök most további áldozatokat keresnek egész Ausztriában.


A lényeg, hogy jöjjön a pénz

A sajtótájékoztató után még durvább részletek kerültek napvilágra az ügyről, írta a heute.at. A csapat 61 éves tagja azt vallotta, hogy egész okkultista tevékenységüknek semmi más célja nem volt, mint a pénzszerzés. A trió irányítója, a 47 éves nő és férjének számlájára 2014 óta 347 ezer euró folyt be úgy, hogy mind a ketten munkanélküliek voltak. A nő azt mondta a rendőröknek, hogy feketén vállalt munkákból tartotta fenn magát. Bioenergetikusként (Ausztriában erre a tevékenységre váltható vállalkozói engedély) havi 6 ezer euró bevétele volt - viszont a vállalkozóiját 2011-ben csalás miatt bevonták. A házaspár ennek ellenére súlyos adóságokkal küzdött, írta a heute.at a Kleine Zeitung nyomán, csak a házukon 220 ezer adósság van, egyik rokonuknak pedig 320 ezer euróval tartoznak. A meggyilkolt nyugdíjastól 90 ezer eurót "kölcsönzött", a későbbi áldozat emiatt súlyos pénzzavarba került. A nyugdíjas asszony túl vehemensen követelte vissza a pénzét, ezért kellett meghalnia: a csapat vezetője a 43 éves magyar nőt vette rá a gyilkosságra. Kiderült az is, hogy a társaság az utcán vadászott az idős emberekre és figyelmeztette őket a rájuk leselkedő szerencsétlenségre. Aki bedőlt neki, fizetett azért, hogy a rontást, az átkot elhárítsák: több 1 millió euró bevétele volt a szektának. A magyar nő azt mondta, hogy a főnöke megfenyegette, ha nem hajtja végre a gyilkosságot, akkor megátkozza.

Az elképesztő történetben nagy erőkkel indult meg a nyomozás, a rendőrök a gyújtogatások hátterét igyekeznek tisztázni, illetve a kicsalt pénznek nem sikerült teljes egészében a nyomára bukkanni. Umbergben, ahol az utolsó gyújtogatás történt, a nők letartóztatása után is tapintható volt a félelem: az ORF szerint a 300 fős lakói november utolsó napjaiban attól tartottak, hogy a társaságnak lehetnek szabadlábon lévő tagjai, ezért a falut bekamerázták, fényszórókat szereltek fel és a lakók közül többen éjszakánként járőröztek.


Az ügyvéd vizsgáltatná, hogy védence beszámítható-e

 

Egy hét komoly rendőrségi munka után, múlt szerdán (december 5.) láttak napvilágot újabb információk az ügyről. A rendőrség a négy gyújtogatás mellett egy ötödik esetben is nyomoz és a 92 éves nyugdíjas férfi halálának a körülményeit is vizsgálják. A három nő egymásra tett terhelő vallomást, a társaság irányítójának ügyvédje is megszólalt az ORF-nek, és sikerült az amúgy is hajmeresztő sztorit tovább fokoznia. Hans Gradischnig szerint mindenképpen szakértőknek kell eldönteniük, hogy a 47 éves nő beszámítható-e. Az ügyvéd azt is mondta, hogy a híradásokban gyakorta "főboszorkányként" emlegetett gyanúsított hisz a magasabb erőkben, és az utasításokat a tetteihez "fentről" kapta. A nő fejét a 90-es években megoperálták, mivel akkoriban hangokat hallott. Azt már nehéz eldönteni, hogy az ügyvédnek valójában meg kellett-e osztania a nyilvánossággal azt is, hogy gyújtogatások védence szerint "a megtisztulást" szolgálták. A gyilkosságra való felbujtást a nő tagadta.

A rendőrség szerint az idős embereket gyakorlatilag beléptették az okkult csoportba, majd a gonosz erők elleni védelem fejében pénzt kértek tőlük. Jelenleg 17 rendbeli csalásról tud a rendőrség és egy ötödik gyújtogatást is vizsgálnak. (ORF, heute.at, Kleine Zeitung)

Címkék: Ausztria