Ausztria: van, ahol 3 méteres hó esett, kidőlt fa zuhant egy gyorsvonatra

Vasárnap is folytatódott a havazás Ausztria nyugati részén, a hegyekben több helyen 2-3 méteres hótakaró alakult ki. Steiermarkban több települést nem lehet közúton megközelíteni, Salzburgban is utakat kell lezárni - ugyanitt vasárnap kora reggel egy Railjet-szerelvény zuhant egy fa, a vonat ötórás késéssel tudta csak folytatni az útját. Vorarlbergben két halálos áldozatot követeltek a lezúduló lavinák: két német turista veszítette életét. Közben nagy a forgalom az Ausztriába, Németországba visszatérő munkavállalók miatt Hegyeshalomnál, vasárnap délután háromnegyed órát kellett várni. Összefoglalónk.
 
Ha kíváncsi a szombati történésekre, itt elolvashatja tegnapi írásunkat. 


20190106gerlos.jpgGerlos (Tirol): a kocsi megkeresése sem egyszerű feladat, az ásás utána következik Fotó: Sassákné Soós Melinda

Mennyi hó esett?

Tirol, Steiermark, Salzburg és Vorarlberg tartományokban egyes helyeken több napja havazik. Az osztrák síterepek legfrissebb adatait közlő bergfex.at oldal szerint a 1-1,5 méteres hóvastagság átlagosnak számít:
Néhány sípályán mért értékek - centiméterben:

Gosau 270
Grossarl 220
Hinterstoder 230
Hochkar 210
Katrin 265
Kaunertaler-gleccser 300
Kitzsteinhorn 310
Loser-Altausse 390
Obergurgl 295
Seeberg 200
Tauplitz/Bad Mitterndorf 320

A teljes lista itt érhető el.


Obergurgl - a Keresd az autódat vetélkedő képeivel

 Tauplitz, szombaton reggel:

 

Gerlos (Tirol)

 

 

 

Steiermark: megközelíthetetlen települések, lezárt utak

 

Változatlanul Steiermark északi részén a legrosszabb a helyzet, a lezárt utak miatt több település megközelíthetetlen.

A hegyi mentőknek rengeteg dolguk akadt, ráadásul sokszor felelőtlen síelők miatt, akik elhagyták a lavinabiztos pályákat és máshol próbálkoztak a tiltás ellenére , utána pedig indulhatott a mentés. Hochwurzenben három síelő egyszerűen eltévedt a hatalmas hóban, őket kellett a mentőcsapatok megkeresniük. Hauser Kaiblingban egy 17 éves elindult bulizni, azonban a hatalmas hóban elakadt, mire megtalálták veszélyesen kihűlt. Rennfeld bei Kapfenbergben két túrázó rekedt a hóban, őket is legyengült állapotban találták meg. 


Az egyik szombati mentőakcióról a kapfenbergi hegyi mentők számoltak be. Egy Bécsben orosz diák a legnagyobb havazásban indult el az egyik hegyre, mindenféle felszerelés nélkül - farmerben és még kesztyűje sem volt . A ködben nem tudott tájékozódni, így vészhívást adott le - több mentőcsapat indult a keresésére, a néhol mellkasig érő hóban. Szerencsére sikerült megtalálni és épségben lehozták a hegyről.

 


Wildalpenből 12 turista az útzár ellenére elindult három autóval, mindhárom járművet részben eltemette egy lezúduló lavina. (A legtöbb helyen azért kellett lezárni az utakat, mert a hegyoldalakon nagyon labilis a nagy mennyiségű - a hegyekben akár 2-3 méteres- hó, így súlyos tömeg bármikor megcsúszhat.) A kocsikat a mentőegységek szabadították ki a hóból, szerencsére nem sérült meg senki és az autókban sem esett komoly kár.


A lavinaveszély változatlanul magas fokozatú riasztás van érvényben, a hegyi településeken összesen 1500 embert vágott a havazás a külvilágtól. Mürzzuschlagnál egy 26 éves autóvezető akadt el egy erdei úton még szombat este, amikor pedig meg akart fordulni, a járművel együtt 40 métert zuhant a domboldalon. Egy járókelő kutyája vette észre a kocsit, a gazda értesítette a mentőket, majd kiszabadította az autóban rekedt vezetőt, akit kórházba szállítottak.


Salzburg: fa zuhant a gyorsvonatra

 

A tartományban vasárnap délelőttig kétszáz alkalommal hívták a tűzoltókat - számos helyen éjszaka fák dőltek az utakra, ugyanis nem bírták el a hó súlyát. Leogangnál vasárnap hajnali öt órakor a Grazból Zürichbe tartó gyorsvonat nekiütközött a vasúti pálya fölé hajló fának, az pedig 100 méter hosszan megrongálta a felsővezetéket, így a szerelvény áram nélkül maradt és megállt. Mivel a helyszínt alig lehetett megközelíteni, így az utasokat átterelték az utolsó négy kocsikat, azokat egy dízelmozdonnyal visszavontatták Saalfeldenbe. A tűzoltók ezután eltávolították a kidőlt fát a szerelvényről, majd a vonat többi része is visszatért az állomásra. A Railjet ötórás várakozás után reggel kilenckor tudott elindulni, addig az ÖBB meleg italokkal látta el az utasokat.

A vasúti szakaszt le kellett zárni, a szakértők attól tartanak, hogy újabb fák dőlhetnek, különösen akkor, ha emelkedik a hőmérséklet, ami növeli a hó súlyát. A vonatok helyett mentesítő buszok közlekednek.

A leogangi tűzoltóság képei a műszaki mentésről itt érhetőek el.


20190106vonat.JPGA Grazból Zürichbe tartó Railjet műszaki mentése órákig tartott Fotó. Önkéntes Tűzoltóság Leogang 


Salzburg tartományban vasárnap délutáni állás szerint az  alábbi utak voltak lezárva:

B159 Stegenwald (Pongau) és Golling között

B311 Saalfelden és St. Martin bei Lofer között (emiatt a 429 lakosú Weißbach bei Lofer település megközleíthetetlen).

B99 Untertauern (Pongau) és Tweng között (itt Obertauern nem érhető el) - vasárnap délután 3 tól konvojban és hólánccal (vagy összkerék-meghajtással) engedik közlekedni az autókat.

L111-es a Glemm-völgynél (Glemmtal) - Saalbach-Hinterglemm és Viehhofen települések nem érhetőek el közúton

Felbertauernstraße  Mittersill (Pinzgau) és Matrei között

Hochkönigstraße (B164) három helyen Maria Alm és Hinterthal lavina miatt, a Dientner Sattel és Filzensattel (Pinzgau) között

Gerlosstraße (B165) Rankental és Ronach között

Pass-Gschütt-Straße (B166)  Gosaumühlétől

Wiestalstraße (L107) Hallein (Tennengau) és Hinterschroffenau (Flachgau) között

Gaisbergstraße (L108) a Zistelalmtól

Hirschbichlstraße (L110)  Weißbach és Hirschbichl között

Enzersberger Landesstraße (L117), Elsenwangnál (Flachgau)

Filzmooser Straße (L219) Filzmoos (Pongau) és Ramsau között

Plainfelder Landesstraße (L220) Enzersbergnél (Flachgau)

Mandlwandstraße (L246) egy része

Zauchenseestraße (L252) Zauchensee (Pongau) irányába- ezt vasárnap 16.00 és 18.00 között a távozó és érkező turisták miatt megnyitják

Stubachtal Landesstraße (L264), Schneideraunál (Pinzgau)

20190106kepbrigittehofer.jpgMaria Alm, szombat este Fotó: Brigitte Hofer

 

Tirolban a lavinabeszély miatt több utat le kellett zárni - az aktuális helyzetről a Tiroler Tageszeitung frissített cikkben számol be. Az Alpok bajor oldalán is számos útra nem lehet felhajtani, így ha valaki a tartomány északi, keleti részén ülne autóba, mindenképpen tájékozódjon. (ORF)

 

Tiroli helyzetkép

 

 

 

Intenzív havazás Bajorországban is


Súlyos közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott a havazás a hét végén Bajorország déli részén, az Alpok térségében.

A német tartományban ketten meghaltak a szombat reggel óta tartó havazás következtében, Berchtesgadennél lavina sodort el egy 20 éves nőt, Bad Tölznél a hótól síkos úton összeütközött két autó, egy 19 éves fiatalember életét vesztette, az általa vezetett autó két utasa súlyos sérüléseket szenvedett.


A müncheni nemzetközi repülőtéren szombaton törölni kellett 130 járatot a havazás miatt, a közlekedés rendjét vasárnapra sikerült helyreállítani.


A közúti és vasúti közlekedést viszont vasárnap is hátráltatja az erős havazás, főleg a tartományi nyugati és déli részén. A régióban egy nap alatt nagyjából 100 centiméternyi hó esett, hétfőig további 40 centiméterrel vastagodhat a hótakaró. A téli szünet vége miatt eleve nagy a forgalom, így torlódásokkal kell számolni a többi között a München és az ausztriai Salzburg közötti A8-as autópályán.


A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság vasárnapi összefoglalója szerint a bajor Alpok teljes területén fokozott a lavinaveszély, a Chiemgau- és a Berchtesgaden-vidéken a második legmagasabb, 4-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben. (MTI)


Halálos áldozatok Vorarlbergben


Vorarlbergben két halálos áldozatot is követeltek a lezúduló lavinák. A Diedamskopf in Schoppernau-i síterepen egy 26 éves német férfi elhagyta a sípályát, és nyílt terepen síelt, amikor a hegyoldalon megcsúszó hótömeg eltemette. 25 éves kísérője, aki a pályán maradt, azonnal nekilátott kiásni, meg is találta, azonban újraéleszteni már nem sikerült neki - a német férfi elhunyt.


A másik esetről annyit közölt az ORF, hogy Damülsben egy rövid segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, hogy lavina temetett el egy embert. A mentőcsapatok megérkezése előtt a szintén német férfi társa lokalizálni tudta az eltemetett személy pozícióját, azonban már csak holtan tudták kiemelni a mentők. A tartományban fokozott lavinaveszély van a rengeteg friss hó és szél által összehordott torlaszok miatt: a hegyoldalakon akár egy relatív kicsi terhelés elindíthatja a hógörgeteget.

 

 

Továbbra is nagy a forgalom Hegyeshalomnál


Vasárnap délelőtt 5 kilométeres volt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom közelében, a határátlépési pontnál körülbelül egy órás a várakozás - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-t. Vasárnap délután is háromnegyed órát kellett várakozni az Ausztria felé kilépőknek.


A forgalom ingadozó, szombaton késő este 17-18 kilométeres sor is volt Hegyeshalomnál, ami később 4 kilométeresre csökkent. A vendégmunkások nagy számban térnek vissza a nyugat-európai országokba ezen a hétvégén, ezért vasárnap is erős forgalomra lehet számítani. A külföldiek javarészt az autópályát választják, ezért torlódik a gépjárműforgalom Hegyeshalomnál.


A rendőrség továbbra is azt kéri, hogy az autósok az Ausztriába történő határátlépéshez lehetőség szerint válasszák az 1-es főúton a kishatárt, vagy az M15-ös autóúton a rajkai, illetve a soproni, vagy a vámosszabadi határátlépési pontokat. (MTI)