Elakadt villamosok, elöntött üzletközpont: elmosta az eső Grazot

Elöntötte Grazot és környékét a hatalmas felhőszakadás nyomán lezúduló víz hétfő este, írják osztrák hírportálok. A Citypark üzletközpontban 30 centi magasan állt a víz, a várostól délre le kellett zárni az egyik vasúti vonalat.


20180417graz.jpgGraz hétfő késő délután: az utcákat rövid idő alatt elöntötte az esővíz Fotó: Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich

A várost késő délután érte el a vihar, intenzív esőzés és jégeső  söpört végig a stájer fővároson illetve az attól délre fekvő településeken.

 

 

Az ORF tájékoztatása szerint a grazi Cityparkban a víz nemcsak a mélygarázst árasztotta el, hanem az üzletközpontot is: az eső tetőn keresztül és az ajtókon át, az utcáról zúdult be a folyósokra. A tűzoltók este fél tizenegyig dolgoztak, az üzletek többsége kedden kinyitott.

A Herrgottwiesgassén egy villamos elakadt az aluljáróban felgyűlt vízben, a tűzoltók szabadították ki az utasokat. Az egyik utcában az eső alámosta az egyik társasház alapjait, a lakókat kiköltöztették, statikusok vizsgálják, hogy az épület lakható maradt-e. A grazi repülőtéren hatalmas káoszt okozott a felhőszakadás, a berlini, zürichi és isztambuli járatokat Bécsbe irányították át. A Münchenből érkező gépnek sikerült landolnia, azonban az utasok kalandos körülményekről számoltak be.


Retznei és Leibnitz között sárlavina ömlött a vasúti pályára, egy tehervonat kisiklott, a mozdony megrongálódott, de szerencsére nem sérült meg senki. Az érintett szakaszon busztok szállítják az utasokat. Grazban az eső miatt a Mura vízszintje jelentősen megemelkedett, a folyó melletti sétányt le kellett zárni, a hóolvadás miatt további árhullám várható.




Graztól délre, délkeletre hasonló volt a helyzet: a hatalmas esőzés miatt a víz utakat, utcákat öntött el. A mérések szerint 3 óra alatt rekordmennyiségű eső zúdult Grazra, a város környékén 85 millimétert regisztráltak, a belvárosban ez az érték a becslések szerint 100 milliméter lehetett - itt egyébként nincsen mérőállomás. (ORF)


Címkék: Ausztria