Ausztriai havazás: elzárt települések, méteres hó a hegyekben

A lehető legrosszabb időpontban érkezett meg Ausztriába az újabb havazás: a hétvégén ér véget az iskolai szünet, emiatt jelentős forgalom várható a síterepek környékén, továbbá most indulnak vissza a külföldön dolgozók Németországba és Ausztriába Közép- és Kelet-Európából. A hegyekben napok óta erősen havazik, a szombat mindjárt útlezárással kezdődött Bécs környékén, az egyik legforgalmasabb autópályán, az A21-en, de nyugati tartományokban sem jobb a helyzet. A stájer hegyekben több települést nem lehet megközelíteni közúton.


Frissítés: a vasárnapi hírek itt olvashatóak.


Lezárás Bécs környékén szombat délelőtt

 

Az A21-esen szombaton 11:40-ig nem lehetett közlekedni a steinhäusli csomópont és Brunn am Gebirge között. A havazás miatt az emelkedőkkel teli elkerülőn rengeteg teherautó akadt el, ezeket folyamatosan mentették, írja az ORF.


20190105asf.JPG

Az útkezelő (ASFINAG) annyit közölt, a sofőrök alábecsülték a téli útviszonyokat, a fenntartó valamennyi elérhető járművét az A21-esre vezényelte. Kerülni az A22-es, S5-ös és a S33-as felé lehetett, ezek azonban jókora többlettávolságot jelentettek,

Alsó-Ausztria több útján is hasonló a helyzet, Zellerainnál (B71) a teherautók kötelező a hólánc, az L108-ason pedig valamennyi jármű csak így közlekedhet. Az ASFINAG szombat déli 12 előtt újra megnyitotta az elkerülőt.


Steiermark: elzárt települések a napok óta tartó havazás miatt
 

Már péntekig annyi hó esett Steiermark északi részén, hogy egyre több település megközelíthetetlen közúton, írja az ORF. Főleg a völgyekben elhelyezkedő községek érintettek, mivel a hegyoldalakon található nagy mennyiségű, labilis hótömeg veszélyezteti a közlekedőket. Szombatra a helyzet tovább romlott, ekkor már az első települést ki kellett üríteni, ugyanis St. Johann am Tauern-ben attól tartottak a hatóságok, hogy az erős szél miatt lavina zúdul 14 lakóházra és nyaralóra, ezért kimentették az ott lakókat.
  

A legfrissebb hírek szerint a tartományban este hattól lezárták a B114-es utat St. Johann am Tauern és Hohentauern között. Már délután nem lehetett közlekedni a B320-as úton Trautenfels és Espang között. Hohentauernben szintén több száz ember rekedt.

 


Elértük az egyik hohentauerni szállodát, amelyet magyar csapat üzemeltet, hogy érdeklődjünk, mi a helyzet náluk szombat este. A településen kedd óta havazik, szombatig 140 centi hó hullott.

- Valóban óriási a hó most nálunk, aminek síelő, sífutó vendégeink kifejezetten, az éppen haza indulók kevésbé örülnek - válaszolták érdeklődésünkre a Hotel Sonnhof Hohentauernből. - Délután pár órára lezárták a Triebent és Hohentauernt összekötő utat, hogy lerobbantsák a lavinákat, és lemarják az úttestről a havat. Legjobb tudomásunk szerint 18:00-kor újra megnyitották. Hólánc segítségével eddig minden kedves vendégünk eljutott hozzánk, (mindenkit forralt borral jutalmaztunk), ám anélkül most kicsit nehézkes itt a közlekedés. A hotelban van nálunk pár elfekvő hólánc, így ha a méret passzol, tudunk segíteni látogatóinkon. Mi magunk is rendelkezünk hómaróval és hókotró traktorral, így a szálloda környékét minden nap tudjuk takarítani.  
Egy biztos, egy kis forralt bor társaságában nézni a szakadó hóesést nem mindennapi élmény.


A legrosszabb a helyzet Liezen környékén, a Sölk-völgy településein (Sölktal) 600 helybelit és turistát vágott el a havazás a külvilágtól. Ráadásul a vízvezeték főcsöve is meghibásodott, így a helyi tűzoltók látják el a lakosságot ivóvízzel.  Admont környékén szintén útlezárásokra kell számítani. Szombaton délután Leoben környékén is komolyra fordult a helyzet, Eisenerz települést csak nagyon nehezen lehetett megközelíteni, jelentették be a hatóságok este.

A Kleine Zeitung Seebergen készült videóján meg lehet nézni, hogy mi a helyzet a magyarok által is ismert síterepen, ahol 10-12 óra alatt 1 méter porhó hullott a már meglévő hótakaróra és a 3 méteres vastagságot elérheti, így elképzelhető, hogy a lavinaveszély miatt az egész hegyet le kell zárni.

Tirol: gondok az innsbrucki repülőtéren

 

Szombaton a havazás miatt Tirolban komoly közlekedési káosz alakult ki, az előrejelzések szerint vasárnapig a völgyekben néhol 1 méter hó várható, a hegyekben (az északi részeken) pedig akár 2 méteres vastagságú hótakaró is összejöhet. A szakértők a tartomány nyugati és déli részén kevesebb hóval számolnak, a többi területen azonban vasárnapig havazhat. Szombaton délutánig nem kellett utakat lezárni, azonban a közúti forgalom erős volt a hazatérő turisták miatt. Az innsbrucki repülőtéren viszont korlátozásokat kellett bevezetni, több járatot átirányították vagy töröltek, komoly késések is előfordultak. A reptér szombaton kora délután tudott újra repülőgépeket fogadni.


20190105ho.jpgSt Ulrich am Pillersee település Tirolban szombat délután Fotó: Nicole Wimmer


Salzburg: hó minden mennyiségben

 

Salzburg tartományban az A10-es autópályán akadozott a forgalom a Salzburg felé vezető oldalon - 1 órás időveszteséggel kell számolniuk az autósoknak. A másik sávban egy elakadt teherautó okozott gondot, illetve elindultak vakációzók is - sokfelé csak lépésben lehetett haladni. A tartományban már pénteken is komoly mennyiségű hó hullott, a Salzburgi Tartományi Rendőrség ezt a képet posztolta Obertauernből, ahol a helyi rendőrőrsöt is csak nehezen lehetett megközelíteni.

 



A pénteki hírek szerint Abtenau, Radstadt, Altenmarkt (Pongau) környékén folyamatosan mentették a tűzoltók az elakadt autókat - köztük egy hótolót is, amelyik nem bírt a tetemes hómennyiséggel megbirkózni. Az A10-es autópályát péntek délután fél kettőkor egy órára lezárták (Flachaunál illetve a krottendorfi pihenőhelynél), mivel a lavinaveszély miatt a hegyoldalakról irányított robbantásokkal távolították el a havat. A leesett rengeteg porhóra szombaton és vasárnap 60-100 centi friss réteg hullhat, ami tovább rontja a lavinahelyzetet. A tartományban emiatt katonai egységeket helyeztek készenlétbe. Bischofshofenben (Pongau) vasárnap rendezik a hagyományos síugró négysáncverseny utolsó felvonását, a szervezők és rendezők megállás nélkül dolgoznak azon, hogy a pályáról és sáncról elszállítsák a rengeteg havat. 


Kleinarli (Salzburg tartomány) bejegyzés péntekről, illusztrálva, hogy már akkor is jelentős mennyiségű hó hullott



Szombat délutánra a tartomány útjain a nagy forgalom és havazás miatt teljesen lelassult a közlekedés. Az A10-es autópályán csak lépésben haladtak a járművek, emiatt 2,5 órával hosszabb menetidőre számíthattak az autósok, ráadásul a lassú tempó miatt a Katschberg-alagútnál a hatóságok megállították a kocsikat. A kerülőúton sem volt jobb a helyzet, ide hólánc nélkül fel sem engedték az autókat. A walserbergi határátkelőnél (Németország irányában) szintén torlódás alakult ki, egy órát kellett várakozni szombat délután.  (ORF, Tiroler Tageszeitung, Salzburger Nachrichten).


20190105hintertal.jpgHinterthali szálloda (Salzburg tartomány) hátsó bejárata szombat reggel Fotó: Oláh Henrietta