Karácsonyi menük Ausztriában: kolbász, levesek és töltött kuglóf

Bár Ausztria nem túl nagy ország, a klasszikus karácsonyi menü mégis tartományonként változik. Gazdag levesek, kolbászok és más specialitások kerülnek az ünnepi asztalra.


Ausztria nyugati részén (főleg Vorarlbergben) nincsen karácsony friss sült kolbász nélkül - ezt főleg borjúhúsból készítik. Mellé köretként savanyú káposztát vagy valamilyen majonézes salátát kínálnak. Karintiában nagyon hasonló az ünnepi ételsor, annyi a különbség, hogy a magyar húsos kolbászhoz hasonló ételt szolgának fel. Ennek a készítése: a húst darálás előtt apróra vágják, fűszerezik és beszórják pácsóval. Egy éjszakát érik a mélyhűtőben, majd felét finomra, a másik felét durvára darálják - ezután kerül hozzá a szintén darált szalonna. A bekevert masszát betöltik (12-15 centiméter lesz egy szál), majd 1-2 napot 12 fokos helyiségben érlelik, utána 3-4 napot hidegen füstölik.


Salzburgban a kolbászleves számít klasszikus karácsonyi ételnek, ehhez erős marhahúsleves alapot főznek, ebbe kerül tészta, melléje pedig frankfurti virsli vagy a Mettwurstnak nevezett, helyi kolbász, amely sovány sertéshúsból és szalonnából készül.


20181223wurstel.jpgA kerítés nincsen kolbászból, de az ünnepi levesbe kerül bele rendesen Fotó: Sonja Winkler)



Tirolban szintén a kolbász a legnépszerűbb - itt is kínálják levessel együtt, érdekesség, hogy a Blutwurstnak nevezett különlegességgel, ami azért jelentősen eltér a magyar véres hurkától, hiszen a tiroliak hús+szalonna alappal készítik, amihez sertésvért adnak.

A kolbász mellett az utóbbi években egyre több halat fogyasztanak az osztrákok. A ponty Bécsben és Alsó-Ausztriában népszerű, fogyasztják levesben, sültként, sőt halkocsonyában is. Ugyanez a helyzet Felső-Ausztriában, de gyakran kolbász is kerül az asztalra, savanyú káposztával vagy burgonyasalátával. Steiermarkban a hal és kolbász mellett több régióban sült liba szerepel a karácsonyi menüsorban.Stájer földön a karácsonyi mise fogyasztják a Schnittlsuppe nevű levest - ez erős zöldségalapú (de lehet húsleves is), ezt öntik rá a vékonyra szelt (lehetőleg többféle) kiszáradt kenyérdarabra, kerülhet rá pár szem húskocka vagy töpörtyű, illetve tejföl.


Burgenlandban a Tafelspitz (levesben főtt marhahús) almás tormával, füstölt lazac, sült liba vöröskáposztával és burgonyagombóccal viszik a prímet a karácsonyi asztalon.


A desszertek közül népszerű az almás rétes és a császármorzsa, a Felső-Ausztriában sült alma számít helyi specialitásnak. Karintiában a töltött kuglóf (Kärntner Reidling) a karácsonyi édesség, ennek pontos recepjét itt lehet magyarul elolvasni.


20181223kuglof.jpgA karintiai kuglóf: megrakják rendesen Fotó:austria.info


Alsó-Ausztria nyugati részen és Felső-Ausztriában sokfelé elkészítik a hagyományos karácsonyi kenyeret (Störibrot) - ennek január 6-ig ki kell tartania, ugyanis addig nem gyújtották be a kemencéeket. A kenyér készítéséhez rengeteg hiedelem fűződik - Szenteste szegték meg, vajjal megkenve, vagy vékonyra szelve, zsírban sütve fogyasztják. A búza és rozslisztből készült kenyér érdekessége, hogy a tésztájába kerül őrölt ánizs (kívülről is megszórják ánizsmaggal), kömény illetve koriander.


20181223stori.jpgStöribrot, a klasszikus karácsonyi kenyér Fotó: www.servus.com

 

Címkék: Ausztria