Szürke alsó rulez: ma van a Nemzetközi Mackónadrág Nap

Ma van a Nemzetközi Mackónadrág Nap, az esemény immár 10 éves és grazi diákok kezdeményezésére indult el. A magyarok is erősek a mezőnyben, Király Gábor igazi márkává és védjeggyé tette a szürke alsót - még jóval a világnap megszületése előtt.


kiralygabor.jpeg

Négy grazi gimnazista, Alexander Painsi, Matthias Strohmeier, Matthias Geisriegler és Martin Riesel találta ki még 2009-ben, hogy a joggingnadrág egy napra az iskolákban, irodákban és az intézményekben is hivatalos viseletnek számítson.

- A történet úgy kezdődött, mesélte Martin Riesel a meinbezirk.at-nek - hogy farsang alkalmából mind a négyen melegítőben mentünk suliba. Egy évvel később, 2010-ben meg akartuk ismételni az akciót, azonban éppen szünet volt, így egy héttel későbbi időpontra létrehoztunk egy Facebook-eseményt. Erre nagyon hamar 100 ezren jelentkeztek. 2011-ben már 600 ezren kedvelték az eseményt, nagyon sokan öltöttek fel melegítős fotókat a közösségi portálokra. 2014-ben már az ORF is beszámolt róla és lassan német nyelvterületen bekerült a köztudatba.


Ezen napon nem ciki, sőt kifejezetten ajánlott mackóalsóban megjelenni az iskolában, munkahelyen, a boltok kedvezményesen kínálnak melegítőket, számos helyen pedig különleges partikat szerveznek.


A négy alapító tinédzser közben felnőtt: Painsi jogász lett, Geisriegler szoftverfejlesztő, Strohmeier a médiában dolgozik, míg Riesel építészmérnöki tanulmányait fejezi be éppen.


Magyarországon a mackóalsót Király Gábor, a Haladás jelenlegi, a Hertha, Crystal Palace, a Burnley és az 1860 München volt kapusa tette ismertté. A szürke nadrágot a kapuvédő a válogatottban, így a 2016-os Eb-n is viselte, az ikonikus darabot Király webshopjában vásárolhatják meg a rajongók. (meinbezirk.at)

Címkék: Ausztria